Trump autóháborút robbant ki

Donald Trump új amerikai elnök még hivatalos hivatalba lépése előtt igazi autóháborút fog kiváltani. A különc milliárdos megfogadta, hogy kampánya során visszatartja fenyegetéseit, hogy 35 százalékos bírságot szabjon ki nemcsak az amerikai, hanem az európai és ázsiai gyártókra is, akik a szomszédos Mexikóban autókat szerelnek össze és importálnak Amerikába.

Mexikó az észak-amerikai autógyártás 20%-át adja, és a következő öt évben várhatóan 50%-kal fog növekedni az országban.

Több tucat mexikói cég jelentette be már a Ford valódi bojkottját, miután megtagadta járművei megvásárlását, miután a vállalat úgy döntött, hogy visszafogja 1,6 milliárd dolláros beruházási terveit a latin-amerikai országban.

A Ford, a második legnagyobb gyártó úgy döntött, hogy 700 millió dollárt fektet be Detroit közelében Mexikó helyett, miután Trump figyelmeztetett a Twitteren. Michiganben a cég új elektromos, hibrid és autonóm járműveket szerel majd össze. Az ok az volt, hogy «teljes mértékben kihasználják a meglévő vállalkozások előnyeit», miközben csökkentették a kis és közepes méretű járművek, például a Focus és a Fusion eladásait.

700 új munkahely jön létre az elektromos és autonóm dzsipeket gyártó Flat Rock üzemben, amely 2020-2021-ig indul.

A Ford vezérigazgatója, Mark Fields elmondta, hogy személyesen hívta fel Trumpot, hogy közölje a jó hírt. Tagadta annak lehetőségét, hogy ebben a kérdésben alkut kössenek a leendő államfővel. „Ez a lépés az Egyesült Államok gazdaságába vetett bizalom szavazása. «Úgy gondoljuk, hogy adó- és szabályozási reformokra van szükség az Egyesült Államok versenyképességének javításához» — mondta. Fields hozzátette, hogy a lépés közvetlenül összefügg Trump előtérbe kerülésével.

A Ford megígérte, hogy visszatéríti a mexikói hatóságok által a San Luis Potosi városában található üzemre fordított összeget, amely 2800 munkahelyet teremtett volna.

A Fiat Chrysler főnökei azt is bejelentették, hogy 1 milliárd dollárt fektetnek be a michigani és ohiói összeszerelő üzemekbe. A két üzem modernizálása mellett a Fiat-Chrysler a pénzt új modellek – a Jeep Wrangler kisteherautó és a Wagoneer luxus crossover – platformjainak építésére fordítja. Lehetséges, hogy a cég a Ram teherautók gyártását is áthelyezi Mexikóból Michiganbe. Így a Fiat-Chrysler 2000 új munkahelyet teremt.

Trump a Bild újságnak adott interjújában megfenyegette a BMW-t és más német cégeket, hogy 35 százalékos vámot fizetnek, ha autókat szerelnek össze Mexikóban és adják el az Egyesült Államokban. A bajor cég 2019-ben kívánja megnyitni üzemét az aztékok országában.

«Mondtam a BMW-nek, hogy ha gyárat épít Mexikóban, és autókat akar eladni az Egyesült Államokban a 35 százalékos adó nélkül, az nem fog megtörténni» — mondta a republikánus.

Korábban Trump szankciókkal fenyegette meg a Toyotát (cégtörténet), ami dühös reakciót váltott ki a japánokból. Az autóipari óriás a mexikói Guanajuato városában kívánja gyártani népszerű Corolla modelljét, és az új üzem kapacitása évi 200 000 darab lesz, amikor 2019-ben megnyílik. „A Toyota hatalmas munkahelyeket hoz létre számos amerikai üzemében, például a kentuckyi üzemben. Nem világos, hogy az új amerikai elnöknek van-e fogalma arról, hogy a Toyota hány járművet gyárt az Egyesült Államokban” – mondta Taro Aso japán pénzügyminiszter. A helyzet az, hogy a japán cég hatalmas beruházásokat hajt végre az Egyesült Államokban – nyolc államban 10 gyár van, amelyek évente több mint 1,3 millió autót gyártanak.

2016-ban az Egyesült Államokban az autóeladások rekordot döntöttek, 17,54 millió darabot. Az Egyesült Államokban a 2007-2009-es recesszió után hetedik éve figyelhető meg a növekedés.